Als je heerlijk wilt duiken bij een exotisch eiland dan moet je zeker eens op vakantie gaan naar Bonaire. Dat eiland staat niet voor niets bekend als “Divers Paradise”. Het niet al te grote eilandje maakt samen met Aruba en Curaçao deel uit van de ABC-eilanden. Wist je dat ongeveer de helft van alle toeristen op Bonaire komt om te duiken en de prachtige onderwaterwereld te ontdekken en bewonderen?

Riffen, koralen en onderwaterleven

In tegenstelling tot veel andere populaire duikplekken op de wereld kent Bonaire riffen die er nog perfect uit zien. Van bleaching is nagenoeg geen sprake en de kleuren van de koralen en het bijbehorende onderwaterleven zijn werkelijk schitterend. Het zicht onderwater lijkt wel eindeloos, zeker als je ook wel eens in Nederlandse wateren duikt. Bovendien heeft het zeewater rond Bonaire ook nog eens een aangename temperatuur om het ideale duikplaatje helemaal compleet te maken.

onderwaterleven Bonaire

Het onderwaterleven is heel divers. Zodra je onder de waterspiegel bent lijkt het bij de riffen wel alsof je in een tropisch aquarium terecht bent gekomen. Met in totaal meer dan 450 verschillende soorten vissen in de wateren rond Bonaire kijk je je ogen uit. De diversiteit van de vissen is groot, van heel klein en onschuldig tot schitterende haaien waarvan de hamerhaai en tjjgerhaai wel de meest bijzondere zijn die je kunt tegenkomen. Er zitten ook gevaarlijke vissen tussen, denk hierbij aan bijvoorbeeld de schorpioenvis die je door de goede schutkleuren nauwelijks ziet op de koralen. Het is daarom belangrijk om nooit het koraal aan te raken, je weet nooit waar je je hand op neerlegt.

Kantduiken maakt het duiken nog makkelijker

Wat Bonaire zo bijzonder maakt zijn de grote hoeveel duikstekken waar je gewoon vanaf de kant kunt gaan duiken. Lekker een auto huren en met je duikmaatje naar mooie stekken rijden. Omkleden bij de auto en lekker lopend het water in om binnen no-time op de mooiste plekken terecht te komen. Er zijn ongeveer 50 plekken op Bonaire waar je kantduiken kunt maken.

Duikscholen genoeg op Bonaire

Het is logisch dat er bij zo veel duiktoerisme veel duikscholen horen. Op veel plekken op het eiland kom je duikscholen tegen, hier tussen zitten ook veel Nederlandse duikscholen waar het makkelijk communiceren is. Duikscholen kunnen je met van alles helpen. Zo kan je hier bijvoorbeeld een duikuitrusting huren of een gedeelte hiervan. Ervaren duiken zullen hun eigen uitrusting vanaf thuis meenemen maar je duikfles en lood zal je ongetwijfeld niet meenemen gezien het gewicht. Deze kunt je dus werkelijk waar zo’n beetje overal op het eiland huren.

Duikcursus volgen

Het volgens van een duikcursus kan natuurlijk ook. Van een introduik tot een opleiding tot instructeur, alles is op dit gebied mogelijk. Veel wordt er gewerkt met het PADI principe, dit is een internationaal erkende duikopleiding waar je overal ter wereld mee terecht kan.

Duiken op Bonaire

Duiken met gids van duikschool

Duikscholen kunnen je ook helpen met het bereikbaar maken van verder gelegen riffen die niet vanaf de kant bereikbaar zijn. Sommige duikscholen hebben een eigen boot en anderen werken samen met duikscholen in het bezit van een boot. Vaak gaat er bij deze duiken een gids mee onderwater die het gebied goed kent en al snel de mooiste dingen kan aanwijzen.

Mocht er onverhoopt iets van je duikuitrusting kapot gaan dan kan je dit gewoon nieuw kopen bij veel duikwinkels, ze hebben zo’n beetje alles op het eiland wat je je maar wensen kunt.

Bonaire National Marine Park

Het Bonaire National Marine Park (BNMP) bestaat niet alleen uit de riffen rondom Bonaire maar ook de wateren behoren hiertoe. Dit gebied wordt uitermate goed beschermd zodat de natuur hier in goede staat blijft. Riffen worden in de gaten gehouden door parkrangers en biologen. Om dit allemaal draaiende te houden zijn er kosten mee gemoeid. Deze kosten worden betaald van de bijdrage van toeristen. Zo moet je een pas kopen op Bonaire waar je een jaar lang mee mag duiken voor 45 euro. Zonder pas is het niet toegestaan om te duiken in de wateren rondom het eiland. Als je alleen maar wilt zwemmen of snorkelen bedragen de kosten ongeveer 25 euro.

Duiken en strand Bonaire

Duiken en snorkelen op Klein Bonaire

Naast het bekende Bonaire ligt nog een klein eilandje met de naam “Klein Bonaire”. Het is een idyllisch plekje waar je echt kunt genieten van een dagje weg en de onderwaterwereld. Klein Bonaire is tevens de plek waar maar liefst 5 soorten schildpadden komen nestelen. Deze worden zeer goed beschermt. De kans dat je schildpadden tegenkomt tijdens je duik is hier zeer aannemelijk.

Bonaire: een paradijs voor duikliefhebbers

Bonaire behoort tot één van de mooiste duiklocaties van de wereld. Het eiland is ook nog eens zeer goed bereikbaar tegen redelijke kosten. Met de juiste voorzieningen en ideale omstandigheden is het een plek waar iedere duiker zich meer dan goed zal kunnen vermaken. Nog nooit gedoken en wel nieuwsgierig? Ga dan zeker eens een introductieduik maken bij één van de vele duikscholen die er te vinden zijn. Heel veel plezier!

duikvakantie bonaireduikvakantie