Op het eiland Cuba na is Hispaniola het grootste eiland van de Grote Antillen en dus ook zeer geschikt voor een onvergetelijke rondreis. Hispaniola is te vinden in de Caribische Zee, aan de zuidwestkant van Cuba. Dit eiland is onderverdeeld in 2 staten. De ene is Haïti en de grootste staat van dit eiland is de Dominicaanse Republiek. Tijdens deze rondreis kun je de Dominicaanse Republiek en Haïti leren kennen. Hispaniola is een veelzijdig eiland met cultuur, bossen, berggebieden en natuurlijk niet te vergeten de prachtige kustlijn met de mooie zandstranden.

Dominicaanse Republiek

In het oosten van het eiland Hispaniola vind je de staat de ‘Dominicaanse Republiek’. Deze staat neemt maar liefst twee derde van het eiland Hispaniola in beslag.

Als vakantieland is de Dominicaanse Republiek zeker geschikt om heerlijk bij te komen van alle drukte in het normale leven. Lekker luieren op het strand en/of snorkelen of duiken in de zee, geeft je het ultieme vakantiegevoel. Maar er is hier ook genoeg moois om te bekijken.

Santo Domingo

Deze hoofdstad van de Dominicaanse Republiek is een levendige stad aan de zuidkust van deze staat met een historisch centrum dat op de UNESCO Werelderfgoed lijst vermeld staat. Tijdens de rondreis moet je natuurlijk dat historische en culturele centrum van deze stad bezocht hebben. Er is ook een winkelstraatje waar je kunt shoppen voor o.a. souvenirs. Verder kun je een tocht maken naar de vuurtoren “Faro a Colon”, Dit monument aan de oostkant van de stad is gebouwd ter nagedachtenis aan de ontdekkingsreiziger Columbus. Een uitstapje naar de “Los Tres Ojos” grotten is ook zeker de moeite waard.

Santo Domingo – Jarabacoa

Vanuit Santo Domingo kun je een mooie en exotische tocht maken door een natuurrijk landbouwgebied naar Jarabacoa. Onderweg staan er verschillende kraampjes waar lokaal fruit verkocht wordt. Het is zeker de moeite waard hier even te stoppen en wat van dat heerlijke fruit te kopen. Dan reis je verder via Bonao. Hier vind je één van de grootste nikkelmijnen ter wereld. Een excursie naar deze mijnen is een aanrader, voordat je weer verder gaat naar La Vega, via de schitterende Cabao Vallei. In La Vega kun je dan een bezoekje brengen aan het fort “La Conception”, dat gebouwd is door Columbus. Hierna begint de bergstreek “Alpes Dominicanos”. De weg naar Jarabacoa wordt vanaf hier steiler en het plaatsje ligt op 600 meter boven de zeespiegel. Rondom deze plaats groeien naaldbomen en je vindt er nog meer bergen en valleien. In dit gebied kun je heerlijk wandelen en van de mooie uitzichten genieten.

Santiago

Als je richting de noordkust reist, kom je in Santiago terecht. Dit is de op één na grootste stad van het mooie vakantie eiland. Deze stad is wat rustiger dan Santo Domingo, maar zeker niet minder gezellig. Erg populair is de markt van Santiago, waar allerlei traditionele producten verkocht worden. Een perfecte plek dus om leuke souvenirs te kopen. Je kunt hier ook een interessante excursie maken naar de tabak plantage.

Monte Cristi

Ook is het de moeite waard je rondreis even te onderbreken met een bezoekje aan het dorpje Monte Cristi. Vlakbij dit dorpje is het nationaal park El Morro, met een woestijnachtige omgeving. Er is daar een strandje waar je even lekker kan relaxen. Natuurlijk kun je er ook zwemmen, snorkelen en duiken, als je wat actievers wil. Dan is er nog de berg El Morro, die je kunt beklimmen. Als je bovenaan komt worden je inspanningen beloond met een spectaculair uitzicht over het strand en de zee.

Puerto Plata

hispaniola puerto plata kabelbaan uitzichtAan de noordkust van de Dominicaanse Republiek ligt nog een grote stad, Puerto Plata. Deze stad is te herkennen aan de houten huizen, gebouwd in Victoriaanse stijl en heeft een prachtig exotisch zandstrand, waar je weer heerlijk kunt zwemmen, snorkelen, duiken, of gewoon lekker luieren en genieten van je vakantie.

Fort San Felipe

Een interessante bezienswaardigheid van Puerto Plata is Fort San Felipe. Dit fort is in 1577 gebouwd ter verdediging van de stad en het is het oudste fort van de Dominicaanse Republiek.

Isabel de Torres

Je vakantie wordt pas echt compleet als je de prachtige tocht hebt gemaakt naar de berg Isabel de Torres vlakbij Puerto Plata. Tijdens de wandeling naar boven kom je verschillende botanische tuinen tegen. Er gaat ook een kabelbaan naar boven van waaruit het uitzicht onderweg al de moeite waard is. Vanaf deze berg heb je een adembenemend uitzicht op de stad en het strand.

Rio San Juan

Verder langs de noordkust, vind je de vissersstad Rio San Juan. Hier komt het grootste deel van alle vis in deze streek vandaan. Rio San Juan heeft een prachtig exotisch strand, omgeven door kokosbomen. Je kunt hier een boottochtje maken op de Laguna Gri Gri. Dit is een meer met zeer helder water. Tijdens deze boottocht kom je door de zeer mooie mangroven, waar de verschillende Gri Gri bomen groeien. Vandaar ook de naam Laguna Gri Gri. Verder zie je hier de mooiste exotische vogels. Dit alles maakt je boottocht tot een onvergetelijke excursie.

Samana

Eén van de mooiste plekjes van de Carribean kan natuurlijk niet vergeten worden tijdens deze vakantiereis. Daarom is het aan te raden het schiereiland Samana te gaan bezoeken. Je vindt hier de mooiste baaien en heerlijke zandstranden. Omdat er op dit schiereiland niet veel mensen wonen, heb je hier alle ruimte om volop van je vakantie te genieten.

Het stadscentrum van Samana is ook zeker de moeite van een bezoekje waard. je vindt hier een boulevard met leuke winkeltjes en gezellige café’s en restaurants. En als je hier dan toch bent, wil je een bezoekje aan de markt niet missen. Samana is een schiereiland dat je echt een vakantiegevoel geeft.

Las Terrenas

Aan de noordkant van Samana ligt het vissersdorpje Las Terrenas. Ook hier vind je die prachtige witte zandstranden. Een bezoekje aan de spectaculaire watervallen mag je tijdens deze reis zeker niet missen.

Haïti

Als je de Dominicaanse Republiek bewonderd hebt, is het tijd om ook wat vakantiedagen in Haïti door te brengen. Ook hier vind je prachtige stranden en een schitterende natuur.

Milot

Als eerste kun je de stad Milot bezoeken in het noorden van Haïti. Natuurlijk moet je in Milot een uitstapje naar de ‘Citadel Leferrire’ maken. Dit is een fort dat gebouwd is in de vorm van een boot en ligt op 950 meter boven de zeespiegel. Ook staat dit fort op de lijst van het Unesco Werelderfgoed. Vanaf dit fort kun je genieten van de meest spectaculaire uitzichten.

Dan is een bezoek aan de ruïne van het paleis Sans-Souci ook erg aan te raden. Dit paleis is gebouwd door Henri Christophe en de bouw is gebaseerd op het gelijknamige paleis in Potsdam. Vroeger was er in en rondom het paleis een drukkerij, een weverij, een ziekenhuis, scholen en een distilleerderij. Helaas is dit paleis in 1842 door een aardbeving verwoest, maar de ruïne is nog steeds erg populair bij de toeristen.

Cap Haitien

Dan is er de havenstad Cap Haitien, dat in 1670 ontstaan is als Cap Francais. Op een afstand van ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van deze stad, ligt een schiereiland, waar elke week cruiseschepen aanmeren. Cap Haitien ligt aan de noordkust van Haïti en is bij de toeristen erg populair vanwege de prachtige stranden. Vooral de rijke Haïtianen brengen hier graag hun vakantie door.

Meer informatie over deze rondreis vind je op de website van The Travel Company.