Een populaire eilandengroep voor een veelzijdige vakantie in het Caribisch gebied is de Nederlandse Antillen. Deze eilandengroep bestaat uit de eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Deze Nederlandse Antillen horen bij het ‘Koninkrijk der Nederlanden’.

Aruba Oranjestad vliegreis

Ondanks dat deze eilandengroep nog steeds de ‘Nederlandse Antillen’ genoemd wordt door veel mensen, bestaat deze sinds 2010 officieel niet meer onder deze naam omdat een aantal eilanden een zekere status van zelfstandigheid heeft verkregen. Dat neemt niet weg dat we in de volksmond nog gewoon van de Nederlands Antillen blijven spreken, zeker als het om vakantiebestemmingen gaat.

Zelfstandig

Het eiland Aruba is al sinds de jaren 80 zelfstandig en later zijn daar de eilanden Curaçao en Sint Maarten bij gekomen. Ondanks dat deze tropische eilanden zelfstandige gemeentes zijn geworden, vallen ze nog steeds onder het ‘Koninkrijk der Nederlanden’.

Caribisch Nederland

De andere eilanden, Bonaire, Saba en Sint Eustatius behoren tot de bijzondere gemeentes van Nederland. Ze worden ook wel ‘Openbare Lichamen’ genoemd en samen horen ze bij het ‘Caribisch Nederland’.

Kleine Antillen

St Maarten Nederlandse AntillenIn de Caribische Zee, ten noorden van Zuid Amerika vind je de Grote Antillen en de Kleine Antillen. De voormalig Nederlandse Antillen vallen onder de Kleine Antillen. Dan worden de Nederlandse Antillen weer in twee groepen verdeeld: de Bovenwindse eilanden en de Benedenwindse eilanden. De Benedenwindse (ABC) eilanden zijn Aruba, Bonaire en Curaçao. Dan zijn er nog de Bovenwindse (SSS) eilanden: Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Economie

De economie op de Nederlandse Antillen wordt voor een groot deel bepaald door het toerisme. Gelukkig is het een veelzijdig vakantiegebied, dat druk bezocht wordt door verschillende vakantiegangers. In totaal hebben de Nederlandse Antillen 950 kilometer aan wegen die stuk voor stuk prima aangelegd en onderhouden zijn.

Verder is vooral op Curaçao de scheepvaart erg belangrijk. De belangrijkste haven vind je in de hoofdstad, Willemstad.

Luchtvaart

St Maarten Nederlandse AntillenEen groot deel van de verbindingen tussen de eilanden onderling wordt beheerd door de Antilliaanse Luchtvaart Maatschappij. Op de eilanden Curaçao, Bonaire en St. Maarten zijn internationale luchthavens. Daarnaast vind je op de eilanden Saba en St. Eustatius wat kleinere, locale vliegvelden.

Taal

De belangrijkste taal op de Benedenwindse eilanden is het Papiamento. Deze taal wordt alleen op deze 3 eilanden gesproken. Het Papiamento is eigenlijk een mix van het Afrikaans, Portugees, Nederlands, Engels en Spaans. ongeveer 90% van de bevolking op de Benedenwindse eilanden spreekt het Papiamento. Daarnaast wordt er ook Engels en Nederlands gesproken.

Dan zijn er op de Nederlandse Antillen nog de Bovenwindse eilanden. Hier is het Engels de belangrijkste taal, al spreekt men in het onderwijs hoofdzakelijk Nederlands. Er wordt ook les gegeven in het Nederlands.

Klimaat

Eén van de redenen dat De Nederlandse Antillen zo populair zijn als vakantiebestemming, is dat deze eilanden rijkelijk voorzien zijn van zon. Er heerst hier dan ook een Tropisch klimaat. De temperatuur op deze eilandengroep varieert vaak tussen 15 en 35 graden Celsius en er valt maar weinig regen. Ongeveer 500 millimeter in een jaar.

Ideale vakantiebestemming

St Maarten Nederlandse AntillenNaast het mooie weer, kiezen de meeste mensen deze eilanden als vakantiebestemming, vanwege hun prachtige witte zandstranden, de schitterende natuur en het gastvrije en sympathieke karakter van de bewoners. Ook vind je op deze eilanden veel hotels, winkels en markten.

Natuur

Wie van de natuur houdt, kan in dit prachtige vakantiegebied zijn hart ophalen. De Nederlandse Antillen zijn voorzien van ongeveer 500 verschillende soorten planten, wat niet zo heel veel is. Maar er zijn wel heel veel dieren te vinden op deze eilanden. De onderwaterwereld van de Nederlandse Antillen is heel kleurrijk met o.a. de mooiste exotische vissoorten. Verder zijn deze populaire eilanden voorzien van de mooiste felgekleurde tropische vogels, zoals o.a. de prachtige flamingo’s, waar dit vakantiegebied bekend om staat. Op Bonaire vind je één van de grootste flamingokolonies ter wereld. Ook kun je op Bonaire kun je de zeer zeldzame Lora-papegaai vinden. Verder vind je op de Nederlandse Antillen hagedissen en leguanen.

Watersporten

Als je van watersporten houdt, is het aan te raden eens één van deze eilanden te gaan bezoeken voor je watersportvakantie. je kunt hier namelijk naar hartenlust duiken, snorkelen, surfen en zeilen.

Duiken

Duikvakantie AntillenDe onderwaterwereld van de Nederlandse Antillen is echt prachtig. Het is er een bonte verzameling van kleuren. Als je in het Caribisch gebied graag wil duiken, moet je wel een internationaal duikbrevet hebben. Je kunt je duikcursus natuurlijk combineren met een duikvakantie op de Nederlandse Antillen. Als je op één van de eilanden wil leren duiken, kun je terecht op Bonaire. Hier vind je een goede duikschool waar je duikuitrusting kunt huren. Maar je kunt ook vóór je vakantie alvast een duikcursus volgen in Nederland.

Willemstad

De hoofdstad van Curaçao, Willemstad heeft een prachtige historische binnenstad, waar je tijdens je vakantie echt een keer een bezoek aan moet brengen. Deze kleurrijke binnenstad van Willemstad met zijn indrukwekkende haven staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Erg bijzonder in deze stad is de drijvende, houten, draaiende pontjesbrug, de enige ter wereld.