Een vakantie in Kenia is het interessantst als je een rondreis maakt. Op die manier zie je het meest van het land. Je kunt zo’n reis op verschillende manieren maken. Een groepsreis of een individuele safari, waarbij je rond reist met een echt safaribusje. Je kunt overnachten in speciaal ingerichte tenten of in luxe lodges.kenia nairobi

Nairobi

Je begint je grote avontuur in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Deze levendige stad ligt in het zuiden van dit mooie vakantieland aan de Nairobi rivier. Met een ligging op een hoogte van ruim 1,5 kilometer is deze stad de hoogst liggende hoofdstad van Afrika. De stad is zo groot dat het meer de status heeft van een provincie.

Nairobi hoofdstad kenia

Groene stad

Nairobi wordt ook vaak de “Groene stad” genoemd, vanwege de vele met groen begroeide parken die je hier kunt vinden. Daarnaast vind je in de buurt van Nairobi diverse wildparken, die je vanuit deze hoofdstad kunt bezoeken tijdens een safari. Naast deze groene parken waar je heerlijk kunt picknicken of rondwandelen en de bereikbaarheid van de wildparken is deze stad bij de toeristen ook erg geliefd vanwege het prettige klimaat. De temperatuur ligt hier over het algemeen tussen de 20 en 24 graden.

Lake Naivasha

Dit grote zoetwatermeer ligt midden tussen de dichte bossen en ruige rotsen, vlakbij het plaatsje Naivasha, ten noordoosten van de hoofdstad Nairobi. Het meer heeft een grootte van ongeveer 170 km² en het is bij de toeristen één van de meest populaire meren van een rift vallei, die loopt van Egypte tot aan Mozambique. Deze rift vallei wordt ook wel de ‘Grote Slenk’ genoemd. Het is eigenlijk een soort breuklijn dat tussen 2 bergketens in ligt. In deze riftvallei vind je de grootste meren van Kenia en Tanzania.

Wandelen

Voor de actieve vakantiegangers die van de natuur en het wildlife houden is er een mogelijkheid onder begeleiding van een gids een wandelsafari te maken naar hoogste punt van de krater. Je vindt rondom dit meer verschillende dieren, zoals apen, bokken, vogels, giraffes, buffels, wrattenzwijnen en nijlpaarden. Natuurlijk kan de gids je van interessante informatie over de omgeving en de bijbehorende dieren voorzien. Als je het hoogste punt bereikt hebt, worden je inspanningen beloond met een schitterend uitzicht.

Boottocht

Het is ook mogelijk dit meer en zijn omgeving te verkennen vanuit een boot. Je kunt hier een boottocht met gids boeken die ongeveer 1 uur duurt. Vanuit je boot kun je genieten van de vele wilde dieren die in het water te vinden zijn, maar ook de dieren aan land kan je zien vanuit je boot. Deze excursie is zeker een aanrader!

Hell’s Gate National Park

Dichtbij Lake Naivasha vind je Hell’s Gate National Park. Dit is een wildpark, waar je op verschillende manieren op safari kunt gaan. Je kunt hier met de auto door rijden of op de fiets, maar je kunt ook een wandelsafari boeken onder begeleiding van een gids. Midden in dit park ligt de krater van de slapende Mount Logonot vulkaan. De verschillende kloven, scheuren en vulkanische rotsen, zorgen voor een erg ruige natuur, waar je wilde dieren kunt spotten. Een heerlijke lunch in dit prachtige natuurpark maakt deze vakantiedag helemaal compleet.

Lake Nakuru National Park

kenia nationaal parkOok Lake Nakuru behoort tot één van de meren van de Grote Slenk. Vanaf Lake Naivasha is het ongeveer 3 uur rijden om bij het Lake Nakuru National Park te komen. Het Lake Nakuru National Park is een klein park, maar een bezoek aan dit park tijdens je vakantie is zeker de moeite waard. Net als bij Lake Naivasha kun je in dit park weer genieten van de prachtige omgeving en de verschillende dieren, zoals bavianen, zwarte en witte neushoorns en verschillende soorten vogels. Dankzij de vele algen in het meer, tref je hier vooral de vele flamingo’s aan, waar Lake Nakuru bekend om staat, al is de aanwezigheid van deze vogels wel afhankelijk van de waterstand van het meer. Het is echt de moeite waard je reis even te onderbreken om het schitterende schouwspel van deze mooie vogels te bewonderen.

De Masaï

kenia masai stamAls je als vakantieganger in Kenia rondreist kun je een bijzondere stam tegenkomen. De Masaï is een nomadenstam die leeft in Oost-Afrika. Deze mensen leven vooral in de Afrikaanse landen Kenia en Tanzania. Ondanks alle moderne veranderingen in de loop van de jaren, heeft de Masaï stam zijn eigen oude tradities gehouden. Vee is voor deze mensen heel belangrijk. Hun hele leven draait om vee. Ze gebruiken het vlees om van te eten en de melk, maar ook het bloed van het vee wordt gebruikt om van te drinken. De huiden worden gebruikt om huizen van te maken, van de botten maken ze gereedschap.

Bezoek aan de Masaï stam

Het is ook mogelijk om tijdens je rondreis een bezoek te brengen aan deze bijzondere stam. Het is zeker aan te raden dit te gaan doen. Op deze manier kun je wat meer te weten komen over de leefgewoonten en tradities van deze mensen. Als je in aantocht bent, word je al enthousiast welkom geheten door deze gastvrije stam. Je kunt met deze stam een indrukwekkende wandeling maken door hun omgeving en luisteren naar de interessante verhalen die deze mensen je te vertellen hebben.

kenia masai krijgers stam

Verder laten ze je graag hun zang- en danskwaliteiten zien. Bij één van die dansen zie je de mannen (krijgers) in een halve cirkel gaan staan en om de beurt gaan ze naar het midden van deze cirkel om daar een imposant hoge sprong te maken. Als ze gaan zingen, zul je een heel apart laag stemgeluid horen. Al met al een heel unieke ervaring, die je niet vaak tegenkomt tijdens rondreizen. Dit bezoek zou zo maar eens het hoogtepunt van je vakantie in Kenia kunnen zijn.

Masai Mara National Park

Helaas komt er een moment dat je weer afscheid moet gaan nemen van je nieuwe Masaï vrienden, maar je gaat nog veel meer mooie dingen ontdekken tijdens deze bijzondere vakantie. Na ongeveer 2 uur rijden vanaf het dorp van de Masaï stam kom je bij één van de populairste wildparken van de wereld, het Masai Mara National Park. Dit park grenst aan een ander Nationaal park in Tanzania, het Serengeti National Park. Hier kun je per safaribusje een tocht maken, waarbij je kunt genieten van de schitterende ruige natuur.  Ook kun je verschillende wilde dieren zien en de chauffeur/gids kan je alle interessante informatie geven over deze prachtige dieren en de omgeving.

Wildtrek

Kenia wild wildtrekEen onvergetelijke vakantie-ervaring is de spectaculaire wildtrek die tussen juli en oktober plaatsvindt Duizenden wilde dieren zie en voel je in enorme kuddes voorbijrazen. Ze komen van het Serengeti park en steken de Mara rivier over, op zoek naar water. Als het regenseizoen begint gaan ze weer terug door de Mara rivier. Wat wel heel jammer is dat veel dieren deze oversteek niet overleven, omdat ze vaak ondersteboven gelopen worden door de andere dieren.

Diani Beach

Kenia Diani Beach eilandVanuit de Masai Mara kun je weer terugreizen naar Nairobi om van daaruit met een binnenlandse vlucht naar de stad Mombasa te vliegen. Vanaf Mombasa kun je in anderhalf uur naar de gezellige vakantieplaats Diani Beach rijden. Hier kom je bij prachtige stranden, waar je o.a. heel mooie wandelingen kunt maken. Maar je kunt hier natuurlijk ook lekker lui genieten van een verdiende vakantiedag in de heerlijke Keniaanse zon. Natuurlijk zijn er hier ook mogelijkheden om te watersporten.

Shoppen

Als je even een dagje iets anders wil kun je hier ook gezellig shoppen in één van de mini-winkelcentra die je in dit plaatsje kunt vinden. Verder hebben ze hier ook leuke souvenirswinkels en wat supermarkten. dus als je nog geen vakantie-inkopen gedaan had, heb je daar in Diani Beach de gelegenheid voor.

Wassini Island

Een excursie die echt de moeite waard is vanuit Diani Beach, is de excursie naar Wassini Island. Met een boot wordt je de zee op gevaren waar je heel dicht bij dolfijnen kunt komen. Er is een mogelijkheid om het water in te duiken met deze prachtige dieren te gaan zwemmen. Ook kun je hier goed snorkelen. Onder water kom je dan de zeeschildpadden tegen, die je gewoon kunt aanraken.

Het eiland

Als je besluit hier je vakantiedag door te brengen, is het aan te raden ook het eiland zelf te gaan bekijken. Je kunt hier rondlopen en zien hoe het vissersleven op dit eiland is. Als je na al deze indrukken honger krijgt, kun je in het restaurant heerlijke krab eten en vanaf je terras genieten van het uitzicht op de haven en de zee.

Mombasa

kenia mombasaEen andere belangrijke stad van dit prachtige vakantieland, naast de hoofdstad Nairobi, is Mombasa. Mombasa is de hoofdstad van de provincie Pwani en ligt ten zuidoosten van Kenia aan de kust. Daarnaast is Mombasa ook nog de belangrijkste havenstad van Kenia en populair bij de toeristen, vanwege de ligging aan de kust. Naast de toeristische faciliteiten van een stad kun je hier ook heerlijk uitblazen aan het strand.

Bezienswaardigheden

Verschillende bezienswaardigheden van deze bijzondere stad zijn o.a. ‘Fort Jezus’, vanwaar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over Mombasa en de Indische Oceaan. Ook kun je naar de ‘Lord Shiva tempel’. Dit is een mooie tempel met op het dak het grote en indrukwekkende beeld van ‘Lord Siva’, God van het welzijn. Erg interessant is een excursie naar ‘Mamba Crocodile Village’. Dit is een krokodillenfarm, die met ruim 10.000 krokodillen de grootste krokodillenfarm van Oost-Afrika is.

Meer informatie over deze rondreis vind je op de site van Tanzania Online.